Agrár- és élelmiszergazdaság

Értéktár kategória választása:        



Gotthárdi kétkilós kenyér

A "gotthárdi kenyér" nemzedékek óta a fogalom a városban és környékén. Sokszor előfordul, hogy a városból elszármazottak azt kérik a Szentgotthárdról érkezőktől, hogy hozzanak egy veknivel. Hagyományos ízeit a városba látogató turisták is megkedvelték.


 A Gotthárdi kétkilós kenyeret az 1960-as évek elején fejlesztették ki és az óta folyamatosan gyártják. Az eltelt időszakban a kenyér összetevőin és az előállítás módján gyakorlatilag semmit nem változtattak, a hagyományos ízeket nem csupán a szentgotthárdiak ismerik és szeretik, hanem a városba látogató turisták is megkedvelték.

A Gotthárdi kétkilós kenyér egy hagyományos kovászos kenyér, amelyet kézzel készítenek, emellett semmiféle adalékanyagot, térfogatnövelőt, illetve tartósítószert nem tartalmaz. Az előkészített tésztát 6-8 órán át pihentetik, majd erre dagasztanak rá, ezt követően sózzák. A kenyérgyártás napjainkban is manufaktúraszerűen zajlik, gépesítve csak a dagasztás történik, minden egyéb műveletet kézzel, hagyományos módon végeznek.

Kern László üzemvezető szerint a kenyér egy élő anyag, ami folyamatos mozgásban van. Azt vallja, hogy egy előtésztával, kovászos eljárással és kézi munkafolyamattal gyártott kenyér, mint a Gotthárdi kétkilós, jobb minőségű, emberileg, szakmailag nagyobb megbecsülésnek örvend. A kenyérnek lelke van, amely a hagyományos, kézi eljárás során érződik igazán. A kemencében samott-téglákon sül, ez is hozzájárul a különleges ízéhez.  Hétköznap 300-400 db, hétvégén 500-600 db kenyér készül el így a pékségben, amelyeket szentgotthárdi üzletekben és Szentgotthárd környéki települések boltjaiban vásárolhatnak meg. A szállítás során is különös figyelemmel bánnak a kenyérrel, a sütést követően rövid időn belül, frissen kerül az üzletek polcaira.

A szentgotthárdi pékség 1961-ben kezdte meg működését, akkor egy mezőgazdasági épületet építettek át e célra, majd az 1970-es évek második felében bővítették az üzemet, öltözőket, raktárakat alakítottak ki. A kapacitás és a termelés folyamatosan alkalmazkodott a piaci igényekhez, jelenleg 3 kemencével (2 forgóállványos és 1 kenyérsütő) napi 10 mázsa kenyeret (vegyesen) és 15 ezer péksüteményt készítenek. A legnépszerűbb termékük mind a mai napig a kétkilós kenyér, amely 2019. augusztus 20. óta viseli a „Zöld Szentgotthárd” címet is.

Indoklás

Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett

Szentgotthárd egyik méltán híres helyi terméke a „Gotthárdi kétkilós kenyér”, amely már hosszú évtizedek óta nagy népszerűségnek örvend a térségben. 2019. augusztus 20. napjától e helyi termék határozatlan ideig viselheti a „Zöld Szentgotthárd” címet és a hozzátartozó logót.

Napjainkban igazi kihívás a számtalan multi és pékség mellett egy hagyományos eljárásmóddal tevékenykedő pékség fenntartása, termelésének biztosítása. Példaértékű, hogy ebben a kis szentgotthárdi üzemben átlagos fizetésért éjjel és nappal, szabad- és ünnepnapokon dolgoznak azért, hogy Szentgotthárdon és a térségben friss, hagyományos pékárukat vásárolhassunk.

Kurmin vagy kormin szőlő

Augusztus végétől október végéig Szentgotthárd utcáin sétálva szőlőillatot érzünk majd’ minden ház udvarából, kertjéből. Bepillantva lugasokat, kordonokat láthatunk, amelyeken futó szőlő hatalmas levelei közül, óriási kék fürtöket pillanthatunk meg. Ez a kurmin vagy kormin, amelyet szívesen fogyasztunk, belőle szörpöt, lekvárt, pálinkát készítünk.

A Szentgotthárdi Honismereti Klub weboldalán a nagyobb felhasználói élmény érdekében sütiket (cookie-kat) használunk. A böngészés folytatásával Ön jóváhagyja a sütik használatát.